Marais

Paris’ ældste kvarter

Tekstboks: Canal St-Martin går bl.a. mellem Bastille-pladsen og Seinen. Det er en charmerende kanal med mange broer og Venedig stemning

Bastille-pladsen

Tekstboks: Adresse:
Marais

Place de la Bastille ligger i Marais-kvarteret omend det ligger på "grænsen" til nabokvarteret. Pladsen er stærkt trafikerede, og flere store gader mødes da også her. Midt på pladsen ses en høj søjle, og på den østlige side ses Bastille-operaen fra 1989. En vandkanal ved navn Canal St-Martin løber under pladsen, og der ligger en marina ved siden af.

 

Op til 1980'erne var området omkring pladsen et typisk arbejderkvarter, men en del kunstnere begyndte på det tidspunkt at bosætte sig i området. Med dem kom der kunst-

gallerier, fortovscafeer, restauranter m.m. Pladsen og kvarteret er derfor i dag blevet en blanding af det gamle arbejderkvarter og det mere nye og moderne.

 

Bastille-pladsen har altid haft en vigtig betydning i den franske historie. Den er opkaldt efter en stor fæstning, Bastillen fra 1300-tallet (se historie). Stormen på Bastille-fængslet i 1789 blev starten på den store Revolution. I dag er der ikke noget tilbage af Bastille-fængslet, men man kan dog i brolægningen på pladsen se, hvor det har ligget. I midten af 1800-tallet fik pladsen ændret udseende 3 gange.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søjlen på pladsen er opstillet som et monument til minde om dem, der døde under revolutionerne i 1830 og i 1848. Selve søjlen (Colonne de Juillet) blev lavet i perioden 1831- 1840 og er 52 meter høj. Den er lavet i bronze og øverst på den ses en figur, som hedder "Frihedens ånd". Nogle af ofrene fra de to revolutioner er begravet under søjlen i en krypt. Søjlen er altså ikke et monument over den store revolutionen i 1789, som netop startede på denne plads.

Tekstboks: Bastillen: 
Den 14. juli 1789 startede den store Revolution, hvor fængslet Bastillen blev angrebet af en rasende folkemæng-de. Fangerne (alle 7) blev befriet, mens de mere end 100 fange-vogtere blev massa-kreret. Stormen på Bastillen d. 14. juli 1789 fejres hvert år af franskmænd på denne dag, da den symboliserer den forhadte kongemagts fald. 
Tekstboks: Kategori: 2*

I 1800-tallet stod en elefantfontæne af gibs på Bastille-pladsen. (Billedet kan ikke forstørres)