Marais

Paris’ ældste kvarter

Hôtel de Ville (Rådhuset)

Tekstboks: Adresse:
Hôtel de Ville, Place de l'Hôtel de Ville

Hôtel de Ville er Paris' rådhus. Ordet Hôtel kan både betyde palæ og et hotel til at overnatte på. Ville betyder by, så direkte oversat hedder Rådhuset "Byens palæ". Det ligger i det sydvestlige hjørne af Marais. Foran bygningen ligger den store Place de l'Hôtel-de-Ville.

 

Rådhuset huser Paris' lokale administration og borgmesteren. Den daværende præsident Jacques Chirac var borgmester i Paris indtil 1995.

Paris blev oprindeligt administreret af en af kongens repræsentanter. I midten af 1200-tallet blev et kommunalt styre oprettet med ikke-kongelige personer. Indtil Revolutionen i 1789 havde dette styre dog ikke meget at skulle have sagt i forhold til kongen. Fra 1357 og frem til i dag har de lokale myndigheder holdt til her, dog har det været i forskellige bygninger.

 

Først hed bygningen Maison aux Piliers, som i den første halvdel af 1500-tallet var blevet temmelig forfalden. Man byggede et nyt rådhus ovenpå det gamle, som siden blev udvidet og bygget om flere gange. Den 24. maj 1871 brændte Rådhuset ned i forbindelse med de voldsomme kampe under Kommuneopstanden. Man bestemte derefter, at et nyt Rådhus skulle opføres magen til det gamle. Dette skete i perioden 1874-1882, og det er den bygning, som ligger der i dag.

Tekstboks: Søgte tilflugt under Revolutionen
Den 27. juli 1794 havde Robespierre og hans tilhænger søgt tilflugt i Rådhu-set. Soldater storme-de Rådhuset og Ro-bespierre blev skudt i halsen muligvis p.g.a. et selvmords-forsøg. Han overle-vede, men blev ar-resteret og henrettet den næste dag. 
Tekstboks: Kategori: 3*
Tekstboks: Den 2. Republik
 blev udråbt d. 24. februar 1848 efter kong Ludvig-Philip blev afsat. I en Re-publik bliver lederne valgt og går ikke i arv som ved kongerne.

Rådhuset er meget flot udsmykket. Udvendigt ses 108 statuer på facaderne, som forestiller kendte personer født i Paris. Der ses også 30 statuer, som symboliserer Frankrigs provinsbyer. Øverst på klokketårnet er der en kvindefigur, som repræsenterer byen Paris.

 

Indvendigt er Rådhuset overdådigt udsmykket med mange flotte rum, hvor et af de flotteste hedder Salle des Fêtes. Her ses forgyldte vægpaneler, loftsmalerierer og lysekroner.