Marais

Paris’ ældste kvarter

Tekstboks: Hôtel Salés storslået bagside kan ses fra en lille offentlig park. Mellem dette og bagsiden ligger palæets have.

Hôtel Salé

Tekstboks: Adresse:
Rue de Thorigny 5

Hôtel Salé ligger i hjertet af Marais og er et stort imponerende palæ opført i 1650'erne. Salé betyder på fransk salt og navnet kommer af bygherren, som var opkræver af en saltskat. Siden dengang har palæet haft adskillige ejere og været brugt til forskellige formål, bl.a. som skole.

 

I dag huser Hôtel Salé verdens største Picasso-museum. Man kan måske undre sig over, at et museum med moderne kunst kom til at ligge i et gammelt palæ i det gamle Marais-kvarter. Normalt forbinder man ikke Marais med ordet mo-

derne, selvom der i de senere år har været en tendens til at f.eks. modebutikker flytter hertil.

 

Palæets forside og bagside kan nemt ses, også selv om man ikke har købt billet til museet. Mange af palæerne i Marais kan kun ses fra forsiden, og måske kan man endda kun se muren og porten ud til vejen.

 

Hôtel Salé har en halvcirkelformet gård, hvor muren og porten ud mod vejen er buet. Dette var for at hestevogne bedre kunne manøvrere. Palæet er asymmetrisk opbygget med en fløj til højre for hovedbygningen. Både på forsiden og bagsiden ses et kunstnerisk udsmykket gavlfelt.

 

Palæet har Mansart tag, hvor det er mere fladt end det man tidligere brugte. Indvendigt ses en hall med en flot trappe med smedejernsgelænder.

Tekstboks: Kategori: 3*